Kommande provningar

10/5 Tastemaster, FraudsienÄr någon sugen att komma som gästprovare så anmäl gärna er intresse på "konässören"fredag 7 januari 2011

Krönika år 2010 Del 1

Till att börja med så vill jag säga att detta har varit ett minst sagt händelserikt år för ”Maltes fellowship” om detta tänker jag nu berätta.

Jag vill nu tacka alla nuvarande medlemmar och tidigare medlemmar. När jag formulerar mig på detta sätt så förstår alla fellows att jag syftar på att Jimmy har beslutat sig för att lämna Maltes fellowship. All respekt för detta beslut Jimmy, men som vi har sagt innan du är för alltid en fellow och numer en hedersmedlem och alltid välkommen som gäst på våra provningar.

Ja man kan ju säga att år 2010 var ett omtumlande år för vårt fellowship. Vi lyckades bara med dra ihop 1 provning av diverse anledningar, det kan ju tyckas negativt av mig att utrycka mig på detta sätt men å andra sidan så provade vi både det ena och det andra på vår skottlandsresa så vi räkna det som minst en provning hehe. Just denna Skottlandsresa är ju en milstolpe i sig och visar också att trägen vinner, jag menar vi började att spara år 2003 tror jag att det var o år 2010 drog vi till Skottland jag hoppas och tror att det inte tar lika lång tid till nästa resa.

Som ni kan läsa mellan raderna så har vi stort jubileum detta året, nämligen tioårs-jubelium. Efter att kört samma koncept i tio år så ändrar vi nu modell av vårt upplägg på provningarna. Detta gör vi av den anledningen att vi vill få möjligheten att prova en riktig höjdare. Vad innebär då denna nydaning? Jo alla medlemmar lägger en fem-hundring för varje provning och ”tastemastern” inhandlar all whisky valfritt antal. Vissa av oss har varit skeptiska inför denna nydaning men jag är övertygad om att detta blir mycket bra, den som är där får se.

Som sagt efter många om och men så kom vi till Skottland.

Peter fixade och donade så vi fick flygbiljetter både fram och tillbaka till ett vettigt pris. BRA JOBBAT PETER!! Flyget var rätt så häftigt 36 sittplatser det minsta flyg jag har flugit med , men det var hur bra som helst. Väl på plats så kom biluthyrningsfirman och plockade upp oss tack vare vår eminenta RICO, som under hela vår resa bistod oss med utmärkt service som vår chaffis och tolk emellanåt, du var king där RICO och det glömmer vi aldrig vi lovar. Byn Argyll som blev vårt näste låg ca: en timmes bilfärd från Glasgow och en halvtimme från färjelägret till Islay så det var också bra logistiskt sett. Den enda missen på hela resan var väl att vi inte kunde ta oss till och från Argyll från vårt näste utan att någon av oss körde (Rico),. det blev ganska charmigt ändå, jag menar det var mycket ”Falwty towers”över stället heter för övigt Killeans farm-house. Å andra sidan så hyser denna lilla by den helt undebara whiskyshopen ”Loch Fyne” jag kan varmt rekommendera ett besök eller besök deras utmärkta webbsida

Vi började som sagt vår vistelse i skottland i denna lilla mysiga by Argyll. Härifrån tog vi oss vidare till Islay där vi besökte följande destilleri.

Ardbeg
Lagavulin
bunnahabhain
bruichladdich
kilchoman
laphroaig
Bowmore

Som ni ser så missade vi bara Caol ila . Jag kommer att bedöma besöken i del 2 av denna krönika. Till sist ska jag bara svara Fraude. Tre av mina höjdare detta året kommer från vår resa.

1. Glenn Ugie. Jag har smakat mycket whisky men jag trodde inte att det kunde smaka så här bra. en mycket komplex whisky med mycket komplex smak som satt kvar underbart länge i gommen. Faan ta dig Fraude om du inte låter mig lukta på korken ;-)

2. Lagavaulin 12 år Cask. Bara att sitta i lagerhuset och smaka av fem stycken utmärkat Lagavaulin slår allt jag har varit med om i whiskyvärlden J Dessutom gjorde ju inte Ian det sämre (Fraude hjälp mig med namnet.

3. Ben Nevis 25 år Cherry cask, En robust whisky som håller vad den lovar och mycket till. Den lever kvar länge i gommen på ett mycket behagligt sätt.

I del 2 av krönikan kommer jag tillbaka till vår resa och bedömer besöken på destillerierna plus lite andra smällkarameller.

SLAINTE FELLOWS

Inga kommentarer: